Cara bank in duit bsn ke maybank

Macam saya ni la nk transfer atm maybank ke mybank2u tu macam mana pulak nya? Bleh tujuk ajar x Nak transfer duit kat account bank orang lain kena pastikan kita ada account bank ke? Kalau transfer guna cdm mesin atm tak perlu ada akaun. Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini.

Komen yang mengandungi iklan,spam dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack gmail. Terima kasih.

Home About Contact. Nick Nashram. Ada jugak orang yang nak beli barang secara online tapi tak tahu cara nak transfer duit dengan mesin ATM terutamanya apabila melibatkan akaun bank yang lain. Jangan risau, dari mesin ATM Maybank boleh transfer ke mana-mana bank yang telah disediakan. Langkah yang berikutnya ialah dengan memilih jenis pindahan. Untuk transfer duit ke akaun bank lain, korang diberi pilihan sama ada memilih pindahan interbank segera atau pindahan interbank giro IBG.

Beza antara pindahan segera dan pindahan interbank boleh tengok di bawah. Perbezaan antara pindahan segera instant transfer dengan pindahan interbank ibg transfer. Seterusnya korang akan diminta untuk memilih jenis bank penerima seperti yang dipaparkan di atas. Contoh transfer duit antara Maybank ke Cimb sumber facebook. Tags Tutorial. Facebook Twitter.

Cik Nor 17 October, Abam Kie 17 October, Syakir Salleh 18 October, Unknown 07 January, Untuk kali ini, kami akan menerangkan kepada anda bagaimana cara bank in duit atau kaedah-kaedah untuk memasukkan duit ke dalam bank.

Sama ada ke akaun sendiri ataupun memindahkannya ke dalam akaun pihak lain. Bunyinya macam perkara yang biasa, tetapi hakikatnya ada yang masih tidak mengetahui cara untuk bank in duit ke dalam bank. Pelik, tetapi benar. Secara umumnya ada dua kaedah untuk bank in duit.

[2020] Cara Transfer Duit Dari BSN ke Maybank & Bank Lain Dengan ATM

Yang pertama ialah dengan berurusan di kaunter bank dan yang kedua dengan menggunakan perkhidmatan dalam talian.

Okay, kami terangkan kaedah pertama. Ketika masih kecil, pasti kita mempunyai kenangan menemani ibu atau bapa ke bank untuk menyimpan atau memasukkan duit ke akaun pihak lain. Anda hadir ke cawangan bank terdekat, mengambil nombor giliran dan menunggu sehingga giliran dipanggil untuk berurusan di kaunter. Dengan era ledakan teknologi maklumat, kaedah ini semakin kurang digunakan.

Namun begitu, masih ada yang menggunakan kaedah ini terutamanya dalam kalangan mereka yang telah berusia dan tinggal di kawasan kampung. Selain itu, bank in duit menggunakan kaedah ini juga menjadi pilihan kepada penyimpan akaun Tabung Haji. Boleh dikatakan sehingga hari ini, kaedah ini masih digunakan terutamanya untuk akaun kanak-kanak.

CDM memberi kemudahan untuk seseorang memasukkan atau memindahkan duit secara tunai menggunakan mesin. Kaedah ini masih banyak digunakan. Hampir di setiap cawangan bank mempunyai CDM. Itu kaedah bank in duit secara tradisional atau offline. Kini kita beralih pula kaedah yang menjadi pilihan ramai, secara dalam talian atau online.

Ledakan teknologi benar-benar mengubah landskap kehidupan seharian masyarakat. Sehingga urusan perbankan juga boleh dilakukan secara online, hanya di hujung jari sahaja. Dengan kecenderungan masyarakat hari ini membeli-belah secara dalam talian menerusi pelbagai platform, boleh dikatakan urusan bank in duit secara online merupakan pilihan ramai.

Tunai hanya digunakan untuk situasi tertentu sahaja. Selebihnya digunakan secara online. Baki akaun, sejarah akaun urusan perbankan pengeluaran, pembayaran atau pemindahan wang.

Ini sudah tentu memudahkan urusan anda. Bagaimana mahu mendaftar akaun online ini? Boleh hubungi bank-bank yang digunakan anda atau minta bantuan di cawangan perbankan berdekatan. Jika Maybank, daftarkan akaun Maybank2U. Kalau Public Bank, daftar PBe.

Kalau Ambank, daftar Ambank Online Banking. Begitu juga dengan akaun-akaun bank lain. Majoriti bank hari ini mempunyai perkhidmatan online. Ledakan teknologi sememangnya mengubah landskap sektor perbankan.Mungkin salah seorang kawan atau keluarga anda terdesak mahu guna wang. Mungkin juga orang yang pernah pinjamkan duit kepada anda, urgent mahu guna duit dan mahukan anda bayar hutang dia secepat mungkin melalui Maybank. Satu lagi, mungkin juga anda mahu tambah simpanan anda di Maybank.

Persoalannya, macam mana cara bank in duit Maybank, iaitu masukkan duit dalam akaun sendiri? Dan juga macam mana nak masukkan duit ke dalam akaun Maybank orang lain? Kini, ada banyak sangat bank yang wujud di Malaysia untuk memudahkan kita mengendalikan wang.

Pada waktu dahulu, kita sudah terbiasa dengan amalan menabung dan menyimpan kesemua wang kita di rumah melalui simpanan yang rapi dan hanya kita sahaja yang tahu. Atas faktor keselamatan dan juga untuk lebih sistematik serta jaminan wang kita selamat, bank diwujudkan untuk membantu kita menabung dengan lebih cermat dan lebih bijak. Kita boleh menambah simpanan dari semasa ke semasa dengan mesin Cash Deposit yang boleh diperoleh di mana-mana bank. Kita juga boleh melakukan pengeluaran, pemindahan dan servis-servis lain menggunakan mesin ATM.

Dalam artikel ini, anda akan diajar cara yang mudah dan betul untuk menambah simpanan anda, atau menghantar wang anda ke akaun bank orang lain dengan servis bank in menggunakan mesin Cash Depositdi kaunter, bank in cek dan juga pemindahan wang secara online dengan Maybank. Panduan ini hanya terpakai jika anda mempunyai dua akaun Maybank atau lebih.

Jika anda mahu bank in ke akaun orang lain yang mempunyai akaun Maybank juga, sila rujuk cara transfer duit Maybank ke Maybank. Kesimpulannya, pelbagai cara boleh dilakukan untuk memudahkan transaksi bank inataupun memindahkan wang kepada individu tertentu atas urusan kerja, urusan harian serta kepada orang yang tersayang.

Jemput juga baca cara bank in duit BSN. Perbankan moden Kini, ada banyak sangat bank yang wujud di Malaysia untuk memudahkan kita mengendalikan wang. Bank in duit Kita boleh menambah simpanan dari semasa ke semasa dengan mesin Cash Deposit yang boleh diperoleh di mana-mana bank.Contoh bank lain yang ciktom pilih ialah akaun CIMB.

cara bank in duit bsn ke maybank

Sama je cara kalau bank lain macam Bank Islam, BSN dan lain2 sebab kita boleh pilih jenis akaun bank mana yang nak transfer duit. Cetusan idea nak buat entri ni bila banyak kali jugak dapat pertanyaan kawan yang baru mendaftar akaun Maybank2u.

Majoriti yang tanya tu baru nak belajar shopping secara online. Bila mana penjual online ada akaun tertentu je iaitu selain Maybank. Jadi dah alang2 tu baik share sekali dalam entri. Kalau ada bertanyakan boleh je share link entri. Tutorial bergambar ni cik tom assume korang sudah pun login ke dalam akaun Maybank2u.

Selepas login akan keluar interface seperti di bawah ye. Next, keluar jenis akaun yang korang miliki. Akan keluar pelbagai senarai jenis pindahan wang. Once dah confirm akan selesai urusan pemindahan wang ke akaun bank lain melalui Maybank2u.

Tengok Status: Accepted Your transfer is in process. Kalau nak cepat untuk proses terus masukkan duit serta merta, boleh guna Mode of transfer: IBF Transfer pada Langkah 5. Ok, dah selesai tutorial untuk cara pindah wang dari akaun Maybank2u ke akaun lain. Lepas ni bertambah mudahlah nak shopping online. Tak perlu dah bersusah payah nak ke mesin ATM untk masukkan duit. Itu tak masuk lagi kes beratur panjang. Sharing is caring. Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato.

Mula menulis blog 15 Julai Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Mudah nak transfer bank antara bank sekarang ini. Jom baca entri terkini akubiomed … Syampu Dashing Elite Men tanggalkan wax sekali cucian. Bagus panduan nie. Your email address will not be published. Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments via e-mail.

Cara bank in Cheque/ Cek di mesin ATM bank

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed. Skip to content tutorial. January 10, January 10, ciktom 8 Comments cara pindahan wang antara bankcara transfer duit melalui maybank2ucara transfer duit onlinemaybank2u transfer. Langkah 2 Next, keluar jenis akaun yang korang miliki. Langkah 3 Akan keluar pelbagai senarai jenis pindahan wang. Langkah 4 1 Sila klik pada box untuk pilih jenis akaun bank yang korang nak transfer duit.

Langkah 5 Ok ini part yang penting untuk korang masukkan segala details. Caj servis RM0. Langkah 6 1 Cuba check segala details pindahan wang betul ke tak? Langkah 7 Once dah confirm akan selesai urusan pemindahan wang ke akaun bank lain melalui Maybank2u.Mungkin salah seorang kawan atau keluarga anda terdesak mahu guna wang.

Mungkin juga orang yang pernah pinjamkan duit kepada anda, urgent mahu guna duit dan mahukan anda bayar hutang dia secepat mungkin melalui BSN. Satu lagi, mungkin juga anda mahu tambah simpanan anda di BSN. Persoalannya, macam mana cara bank in duit BSN?

Pada zaman sekarang, wang sangat memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kita. Sama ada untuk memenuhi keperluan dan kehendak diri sendiri, ataupun kita menggunakan wang untuk menyara kehidupan keluarga kita. Wang juga mainkan peranan dalam urusan harian seperti pembayaran bil elektrik, bayar sewa rumah, bayar bil air, bayar kereta dan sebagainya.

Hakikatnya, kita boleh katakan yang kita mungkin tidak mampu untuk hidup tanpa wang. Kini, pelbagai bank yang telah wujud di Malaysia untuk memudahkan kita mengendalikan wang. Pada waktu dahulu, kita sudah terbiasa dengan amalan menabung dan menyimpan kesemua wang kita di rumah melalui simpanan yang rapi dan hanya kita sahaja yang tahu.

Atas faktor keselamatan dan juga untuk lebih sistematik serta jaminan wang kita selamat, bank diwujudkan untuk membantu kita menabung dengan lebih cermat dan lebih bijak. Kita boleh menambah simpanan dari semasa ke semasa dengan mesin Cash Deposit yang boleh diperoleh di mana-mana bank. Kita juga boleh melakukan pengeluaran, pemindahan dan servis-servis lain menggunakan mesin ATM. Dalam artikel ini, anda akan diajar cara yang mudah dan betul untuk menambah simpanan anda, atau menghantar wang anda ke akaun bank orang lain dengan servis bank in menggunakan mesin Cash Depositdi kaunter, bank in cek dan juga pemindahan wang secara online dengan Bank Simpanan Nasional BSN.

Panduan ini hanya sah jika anda mempunyai dua akaun BSN. Panduan ini boleh digunakan jika anda mahu buat pindahan wang ke pihak ketiga. Untuk makluman, pihak ketiga ialah penama yang mempunyai akaun dengan BSN juga. Kesimpulannya, pelbagai cara boleh dilakukan untuk memudahkan transaksi bank inataupun memindahkan wang kepada individu tertentu atas urusan kerja, urusan harian serta kepada orang yang tersayang. Gunakan kemudahan yang ada sebaik mungkin dengan BSN.

Perbankan moden Pada zaman sekarang, wang sangat memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kita. Bank in duit Kita boleh menambah simpanan dari semasa ke semasa dengan mesin Cash Deposit yang boleh diperoleh di mana-mana bank.Hye, tak boleh.

TQ visit my Blog.

cara bank in duit bsn ke maybank

Hye sidratul ayuni. Tapi klu guna onlinebanking transfer ke ASB, mmg ada cas. Sy cdangkn pihak pengurusan ASNB kne buat sistem baru trnfer dari acc asnb ke acc bank. BG sy sistem baru ni xda mnunjukn sebarang perubahan. Bagus cadangan ni utk kita semua sbg pelabur. Tapi lagi bagus kalau cadangan ini dikemukakan terus ke ASNB. Sini hanya perkongsian saya sebagai seorang pengguna ASNB.

cara bank in duit bsn ke maybank

Biasala itu sistem ASNB yang buat, kita terpaksa ikut saja la. ASB ni pelaburan, bukannya akaun simpanan bank.

Nak kuar duit trpaksa melalui kaunter ASNB. Selamat pagi. Nak Tanya duit dlm asb tu mmg ada ke camne ek? Then, boleh ke buat pengeluaran duit dlm tu? Curious pula SAYA. Duit ada la sama mcm akaun bank. Kalu kita simpan duit dlm ASB, pasti ada duit tu. Cuma ASB ni brbeza dgn Bank. Pengeluaran duit hya blh dkluarkan melalui khidmat kaunter sja. Saya dh check kt mybank2u, saya ada simpanan asnb, yg trkumpul xbyaklh, bwah rm,boleh ke kluarkn duit tuh, ke ada had pengeluaran?

Klau bleh kluar, klau gi maybank kaunter boleh ke kluarkn duit tuh? Hye, blh ja kuar d kaunter.

CARA BANK IN KAT ATM MAYBANK

Janji mesti tggal baki minimun RMTak sangka juga, rupanya ada juga orang cari cara nak bank in duit ke bank ni ya. Tak apa lah, saya bagi tahu. Mudah sahaja. Panduan ini tiada gambar, sebab tak ada sapa yang nak saya bank in kan lagi. Sebab biasa saya akan guna online banking sahaja. Semuanya lebih kurang sama sahaja. ATM untuk keluarkan duit. Cash Deposit untuk masukkan duit. Yakni apa yang saya tengah kongsikan sekarang ni.

Dalam 3 bulan lepas kalau tak silap, sudah mula machine masuk n keluar duit versi yang lebih baru. Machine tu anda boleh keluar dan masukkan duit juga. Sekarang ni anda sudah berada di hadapan machine yang boleh Cash Deposit tau. Tekan sahaja mana mana bahagian scrin atau pun setengah machine, suh tekan sahaja mana mana button yang di kiri atau kanan scrin.

Saya dah lupa sikit dah ni, kalau tak silap, dia akan minta anda pilih bahasa apa, so pilih bahasa melayu. Lepas tu anda pilih tujuan apa nak guna machine ni, iaitu cash deposit. Lepas tu dia akan minta masukkan no akaun. Kiranya kat sini, kita boleh confirmkan lah samada no akaun yang kita masukkan, mesti sama dengan nama orang yang kita nak masuk. Cara ni sama je dengan online banking pun.

Untuk confirmation. Dah masuk duit, tekan button confirm atau YES. Machine akan kira duit, kalau RM yang anda masuk. Ok ler tu.

cara bank in duit bsn ke maybank

Tekan button confirm ya. Kalau tak silap lagi sorry, dah lupaakan ada button untuk anda tambah duit disebalah button confirm tadi. Itu untuk tambah duit nilai RM tadi lah. Kiranya duit yang anda sediakan untuk masuk ke dalam akaun si penerima tu sudah berada di tangan.

Dulu, masa tahun ke bawah. Kiranya masa saya tengah sekolah rendah. Memang ini lah rutin bulanan. Malasnya lah. Nak kena beratur lagi. Anda pun sepatutnya guna online banking juga.


thoughts on “Cara bank in duit bsn ke maybank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *